България прие План за действие при Брекзит без Споразумение – ВИДЕО

Захариева, Брекзит, сделка
Трябва да бъдем готови за излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в Министерски съвет.

По думите й това е най-лошият сценарий.

Европейската комисия и останалите държави-членки работим да има сделка, но трябва да бъдем готови и за вариант без сделка, обясни Захариева.

Правителството прие План за действие при Брекзит без Споразумение

Министър Захариева поясни, че българското правителство е одобрило решение на Министерския съвет в две части – прилагане на споразумението за напускане на Европейския съюз и напускане на Великобритания без сделка. Целта е да се минимализират негативните последици, които ще има във всяка една сфера.

При урегулирано оттегляне на ОК ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията.

Същевременно, предвид актуалното състояние на процеса Брекзит България се подготвя и за оттегляне без Споразумение.

И в двата случая се предвиждат мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности.

По-важни сред неотложните действия са следните:

– Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане;

– Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители;

– Предприемане на действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия;

– Провеждане от служителите на посолството в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за живеещите в различни градове на ОК български граждани;

– Предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани в ОК, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост;

– Провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба;

– Обособяване на раздели за Брекзит в интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма;

– Обучения/семинари за български граждани на територията на ОК за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО;

– Информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на ОК от ЕС;

– Готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи в Република България.

Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.

В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.