Ангелкова

България предлага създаване на обща европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага на Европейския съюз създаването на единна стратегия за финансиране на проекти по енергийна ефективност в областта на туризма.

Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която взе участие в международна конференция в София.

„Форумът, който министерствата на туризма и енергетиката, организират има за цел да обсъдим дали има нужда от специална стратегия, която да подпомогне проектите на малкия и средния бизнес в туристическия сектор“.

Ангелкова допълни, че разговорите с експертите са в много начална фаза и не може да се ангажира с конкретни проекти, които биха получили финансиране. Сред спряганите варианти са подпомагане на малки предприятия, които имат желание да инсталират ВЕИ мощности. „Много съм щастлива, че ЕК подкрепи нашата инициатива, за да видим дали има нужда от Стратегия за енергийна ефективност в туристическия сектор. Това е първата подобна среща, която цели да покаже, че има нужда от по-специален инструмент, който след 2020 година да подкрепи туризма. Дали това ще бъде отделна приоритетна ос в няколко оперативни програми или отделен инструмент, въпрос на преценка“, смята българският министър.

Петкова: Туризмът и енергетиката имат обща цел – развитието на ВЕИ и нисковъглеродната икономика

Енергетиката и туризмът на пръв поглед нямат общи допирни точки. Дунавската стратегия обаче, обединява двата сектора в търсенето на общи цели за по-чиста енергия в туризма. Това отбеляза по време на международна конференция в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

„Когато говорим за свързаност между страните, енергетиката има много важна роля. Енергийната свързаност и сигурност, чистата енергия са теми, които са важни както за страните в Дунавската стратегия, така и за ЕС“, отбеляза пред участниците Петкова. Според нея, друга връзка между двата сектора е нисковъглеродната икономика.

„Тук е мястото и ролята на възобновяемите енергийни източници. Защото, кой би предпочел една туристическа дестинация, ако знае, че там нормите се нарушават и не се спазват основните изисквания за опазване на околната среда“, отбеляза министър Петкова. Пред международната общност тя припомни, че България е сред отличниците по постигнат дял на ВЕИ енергия в общия микс. Министърът припомни, че според изискванията на Брюксел до 2020 година 16% от произведената енергия в страната трябва да е от възобновяеми енергийни източници. Страната е изпълнила този критерий още през 2013 година, припомни министърът.

- реклама -