Бююк

България е предала на Турция Абдуллах Бююк

България е предала на Турция Абдуллах Бююк, който се смята за приближен на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.  Това предаде агенция ТАСС, като се позова на турски медии.

За предаването на турските власти на бизнесмена, свързан с Гюлен съобщават и няколко турски медии с кратко съобщение, което не съдържа подробности.

Става ясно само, че екстрадицията на Бююк е направена на ГКПП Капитан Андреево – Капъ куле днес. От МВР и българското министерство на правосъдието обаче няма потвърждение на информацията.

По информация на източници на БТВ предаването е станалво с принудителна административна мярка по реда на Закона за чужденците в България. Бююк е бил принудително отведен до ГКПП „Капъ куле” днес следобед заради изтичане на законово установения срок, в който може да пребивава у нас.

Абдуллах Бююк е известен като финансист на организацията на Гюлен.

Вестник „Стар“ уточнява, че българските сили за сигурност са го предали на турските гранични власти при Капъ куле, след което той е отведен в дирекцията на полицията в Одрин.

Абдуллах Бююк се укриваше в България от септември миналата година

Бююк поиска политическо убежище у нас, но след последното настояване на Анкара то му е отказано и днес вече е на турска територия, където ще бъде съден.

Външният министър Мевлют Чавушоглу по-рано днес анонсира, че екстрадицията на „предателя“ предстои, без да уточни кога.

„Молбата на члена на „ФЕТО“ Абдуллах Бююк да му се предостави политическо убежище е била отхвърлена от правителството на България. Страната е решила да предаде Бююк на Турция. В момента се занимаваме с въпроса за неговата екстрадиция“, заяви Чавушоглу.

В Турция след преврата са задържани 26 хил. души. Още над седем хиляди се издирват.

 

 

- реклама -