Ден на Независимостта, независимост, политици, послания

България празнува 114 г. от обявяването на Независимостта. Честит празник! (На живо)

България отбелязва 114 години Независимост. Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминацията на празника е във Велико Търново, където през 1908 г. с тържествен манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България.


Честванията в старата столица започнаха със света литургия в църквата „Свети 40 мъченици“. Именно в този храм преди 113 години Княз Фердинанд прочита манифеста, с който обявява Независимостта на България.

По време на празника в старопрестолната столица се провежда и фестивал на военните духови оркестри. Тази година освен участници от цялата страна има и чуждестранно присъствие.

В София празникът по традиция започва пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I”, където ще се проведе тържествено честване.

В програмата ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър. Точно в 12 на обяд – пред президентството ще се проведе тържествена смяна на караула.

„За мен е огромна чест заедно да отбележим Деня на българската независимост. Предизвикателство е пред всеки български държавник да говори публично точно на този ден”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на тържествата в старопрестолната столица.

„Историята никога не се повтаря по същия начин. По-скоро е важно управниците да си вземат поуки от минали грешки или пропуснати възможности. Не трябва да се преувеличава значението на този акт. Нека не забравяме, че това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Някои хора се опитват да внушат, че България е станала изобщо независима. Такива държави няма нито тогава, нито днес”, посочи в ефира на „Здравей, България” историкът от Великотърновския университет проф. д-р Петко Петков.

 

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts