далекопровод

България поема председателството на ЕС в началото на 2018-та

България по всяка вероятност ще поеме председателството на Европейския съюз от 1 януари 2018-та година. Това стана ясно от изявление на говорителя на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

По план страната ни трябваше да оглави организацията през втората половина на 2018-та. Излизането на Великобритания от ЕС обаче ускори процеса на ротация.

Великобритания се отказа да председателства ЕС

Председателството на Великобритания през 2017-та ще се поеме от Естония, тъй като Лондон отказа ролята, за да може да се фокусира върху преговорите за „Брекзит“.

Говорителят на ЕС допълни, че „следващите председателства в настоящия си ред ще бъдат изтеглени с шест месеца“. Това означава, че срокът на българското ротационно председателство се измества и то ще започне от 1 януари 2018 г., отбелязва Ройтерс.

В момента ротационен председател на ЕС е Словакия. От 1 януари 2017 тази функция ще изпълнява Малта, която ще бъде сменена от Естония през втората половина на 2017 година. Другата държава, която предяви претенции да замени Великобритания, бе Белгия, но европейски дипломат разкри, че естонската кандидатура има много широка подкрепа.

Позицията на българските власти е, че страната ни не е готова за подобна промяна в плана.

Борисов към Кунева: По-скромно в разходите за бългаското председателство на ЕС

Очаквайте подробности

 

- реклама -