България, Венецуела

България: Подкрепяме венецуелския народ срещу диктатурата и насилието

Българското външно министерство разпространи позицията на страната за събитията във Венецуела. В нея България се обявява за провеждане на нови президентски избори.

Ето и пълният текст на позицията на България.

България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието. Категорични сме, че трябва да има мирно решение на кризата и осигуряване на плавен преход към легитимна, демократично установена власт. Ситуацията в страната и пропастта, до която е докарана – политическа, социална и икономическа, не търпи абсолютно никакво отлагане на крайно необходимите да бъдат проведени свободни и прозрачни президентски избори.

По-рано днес лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обяви началото на последния етап от плана за сваляне на президента Николас Мадуро. Гуайдо заяви това в публикуван в Туитър видеозапис. На него той е с опозиционния политик Леополдо Лопес и членове на въоръжените сили.

ЕС: Призоваваме за максимална сдържаност във Венецуела

Позицията на Европейския съюз е малко по-мека. ЕС призова към „максимална сдържаност“.

„Европейският съюз следи внимателно последните развития във Венецуела. Повтаряме, че може да има само политическо, мирно и демократично решение на редицата кризи, пред които е изправена страната“. Това се казва в обръщение на първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини.

Канада призова Мадуро да се оттегли

Канада призова президента на Венецуела Николас Мадуро да се оттегли от поста. Министърът на външните работи Кристия Фрийланд прикани Мадуро „да отстъпи още сега.“

„Венецуелците са на улицата днес, за да демонстрират желанието си за връщане към демокрацията. Дори изправени пред насилие“, каза Фрийланд на пресконференция. „Канада поздравява венецуелците за куража и призоваваме режима на Мадуро да напусне още сега и да позволи мирен завършек на кризата според разпоредбите на Конституцията на Венецуела“, каза още министър Фрийланд.

- реклама -