България под вода: МВР и пожарна изкараха на крак нощта в Трилистник

България под вода: След приливната вълна МВР и пожарна изкараха на крак нощта в Трилистник. През цялата нощ в пловдивското село Трилистник, община Марица, са дежурили екипи на МВР и пожарната, съобщава БНР.

Кметът на селото Мирчо Петров съобщи, че снощи с гумена лодка е евакуиран един човек, който е

потърсил спасение на покрива на къщата си.

„Гледахме първо да опазим имуществото на хората, защото голям част ги нямаше. Водата в селото вече се е отдръпнала с едва четвърт, но все още в голяма част от къщите има вода в дворовете и на първите етажи. Снощи към 22.00 часа евакуирахме с лодка един човек, който се беше качил на покрива. Докато не се оттегли реката, нещата ще станат трудно, защото

самата река е малко над нивото на селото“.

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на „Напоителни системи“, последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно след като директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов заедно с експерти от дирекция „Контрол“ са обходили днес участъка от реката между селата Калековец и Маноле, съобщиха от дирекцията.

Информацията за очакваната приливна вълна

 беше получена в петък от Национален институт по метеорология и хидрология и незабавно бяха предупредени кметовете на всички населени места, допълниха оттам, съобщава БТА.

Междувременно след наводненията започва отстраняването на щетите в Карловско. В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането на река Стряма,  предстои разчистването на

тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.

До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място, съобщава БНР.

Над  200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.

„Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без

медицинска помощ. От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват. Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ:

„В момента реката се е оттекла в коритото,

но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение“.

„Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е“, посочи секретарят на читалището.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

„Имаме няколко активни групи във Фейсбук.

Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно, от много краища на страната по света имаме предложения за помощ. Питат ни какво ние е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения“.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна

и в село Богдан, където има  множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

 БНР/БТА

- реклама -
error: Съдържанието е защитено