Скопие

България остава отворена за диалог със Скопие

„България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение на конференцията „Западни Балкани“.

Форумът, който протича онлайн, е организиран от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. В изказването си Захариева увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна.

Според външния министър, Северна Македония е неглижирала предупрежденията относно неспазване на договора за добросъседство.

Въпреки всичко България остава отворена за диалог, и вярва, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация“, отбеляза Екатерина Захариева.

Много държим на това да развиваме добросъседски отношения – както помежду си в ЕС, така и със страните от Западните Балкани. За съжаление ще отбележа, че Република Северна Македония не оцени нашите приятелски добронамерени действия и неглижира предупрежденията ни относно неспазване на договора за добросъсдесво, приятелство и сътрудничество от тяхна страна, посочи Екатерина Захариева. Поради този факт бяхме заставени да не одобрим текста на проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония, но въпреки всичко оставаме с надежда, оставаме конструктивни и отворени за диалог, и вярваме, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация“, отбеляза българският външен министър.

Тя изрази надежда това да стане по-лесно след успокояване на емоциите и намаляване на езика на омразата към България, който през последните месеци, по думите й, е на безпрецедентно високи нива.

- реклама -