Синята къща

България осъдена в Страсбург да плати 462 000 евро за Синята къща в Пловдив

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 462 000 евро за нарушение на правната сигурност и правото на собственост.

Парите трябва да бъдат изплатени на 7 български граждани, осъдили държавата заради несправедлив отказ на реституция.

Делото е за правото на собственост върху Синята къща в Пловдив, обявена за паметник на културата през 1949 г.

Имотът с площ 246 кв. м. е национализиран през 1966 г. и тогава бившите собственици получават обезщетение от 14 000 лева. След това сградата е претърпяла сериозни ремонти след пожар през 1978 г., който унищожава част от нея.

След приемането на Закона за възстановяване на собствеността върху някои отчуждени имоти наследниците подават искане за отмяна на отчуждаването.

На 2 октомври 1998 г. Върховният административен съд отменя окончателно предишното решение. ВАС приема, че имотът на жалбоподателите е отнет по закон, който предвижда отчуждаване с цел строеж на нова сграда или инфраструктура. Имотът обаче е обявен за културен паметник и национализиран, за да бъде използван като такъв, поради което отчуждаването е направено в нарушение на закона.

Наследниците претендират да им бъде възстановено правото на собственост. Ако това не се случи, те искат да получат неустойка от 587 000 евро, като представят оценка, изготвена от експерт, в която тази сума се посочва като пазарна стойност на имота.

- реклама -