Австрия

България официално предаде европредседателството на Австрия – ВИДЕО, СНИМКИ

Премиерът Бойко Борисов символично предаде на австрийския канцлер Себастиян Курц председателството на Съвета на ЕС

„Нашето лого беше „Съединението прави силата”. Символиката във вашето лого на австрийското председателство е „Европа, която защитава”, а ние можем да се защитаваме само, когато сме единни“, подчерта Борисов пред австрийския си колега и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Домакин на церемонията бе алпийският курорт Шламинг, където по-рано днес тримата лидери проведоха работна закуска на 1800 метра надморска височина. Те се возиха на лифт до хижа „Шафалм“ под връх Планай.

„Избрахме това място, за да ви приемем в сърцето на Австрия и сме горди, че на 1 юли ще приемем председателството на Съвета на ЕС. В момента Европа се намира в трудни отношения и с Русия, а ни предстои и излизане на Великобритания от ЕС. Австрия е страна, която изгражда мостове и ще работим за една сигурна, обща, обединена и фокусирана Европа„, заяви от своя страна канцлерът Курц и благодари на Борисов за усилената и добра работа, която страната ни е свършила.

„Действително тук се чувстваме като у дома, като в нашите Родопи, Пирин, които са еднакво красиви„, отвърна Борисов.

Очакваме приемственост на темата за Западните Балкани

„Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион“, каза премиерът Борисов и подчерта, че Срещата на върха за Западните Балкани в София е изиграла много важна роля в този процес.

   

Борисов пожела успех на канцлера Курц с председателството и подчерта, че винаги може да разчита на неговите съвети и помощ.

- реклама -