Марица
сн. БГНЕС

България не е изпускала вода в р. Марица по искане на Гърция за да спира мигрантите

България не е получавала искане от Гърция за изпускане на води от язовир „Ивайловград“.

Това съобщиха от МВнР по повод медийни публикации, че сме изпълнили искане на Атина да увеличим нивата на водата в река Марица, за да затрудни това опитите на мигрантите от Турция да я пресекат.

През изминалото денонощие и в момента в поречията на реките Въча и Арда се наблюдава висока вълна. И двете реки се вливат в река Марица. ВЕЦ „Ивайловград“ ще работи на пълна мощност от 17:00 ч. до 24:00 ч. на 10.03.2020 г. На 11.03.2020 г. е планирано да работи на пълна мощност от 07:00 ч. до 12:00 ч. и от 17:00 ч. до 23:00 ч. Не е допуснато преливане на язовир „Ивайловград“ и не се очаква такова в близките дни. Никой не се е обръщал към НЕК с искане за контролирано изпускане на води.

сн. БГНЕС

Съгласно данни на НИМХ от автоматична станция на река Марица при град Свиленград, през последните дни не се наблюдава  покачване на нивото в реката. Водните количества се колебаят между 60-75 м3/сек.

МОСВ има задължение да уведоми Министерството на външните работи (МВнР), Дирекция „Югоизточна Европа“, при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства или при получена информация от НИМХ за значителни валежи в трансграничните водни течения на реките Арда, Марица, Тунджа, Доспат, Места и Струма.

- реклама -