плажове

България на 11-то място в класацията за най-добри страни в света

България се нареди на 11-о място в класацията на добрите страни Good Country Index.

Тя се изготвя от екипа на независимия британски политически консултант Саймън Анхолт.

Идеята за класацията за най-добра страна е проста: да се измери с какво всяка страна на земята допринася за общото благо на човечеството и какво отнема спрямо нейния размер. Използвайки широк спектър от данни авторите й показват дали дадена държава е дали е нетен кредитор за човечеството, дали е в тежест за планетата, или нещо по средата.

Екипът използва данни от 35 световни организации, включително ООН и Световната банка, на базата на които определя приноса на отделните държави за общото благополучие на човечеството спрямо техните възможности (БВП, население и т.н.).

България се представя най-добре в категориите ,,Наука и технологии”, “Мир и международна сигурност” и “Планета и климат”, където заема съответно 11-о, 15-о и 11-о място.

Най-лошо е класирането ни в категория “Просперитет и равенство” – 49-о място.

Класацията за 2018 г. включва 153 страни, подредени според световния им принос в 8 различни категории, сред които “Култура”, “Световен ред”, “Здравеопазване”.

Списъка оглавява Финландия, която заема 2-о място в “Просперитет и равенство” и 6-о в “Планета и климат”. След нея се нареждат Ирландия, Швеция, Германия и Дания. Топ 10 допълват Швейцария, Норвегия, Франция, Испания и Канада. В топ 20 има 17 европейски страни.

Това е четвъртото издание на стартиралата през 2014 г. класация. Тогава №1 става Ирландия, следвана от Швеция през 2016 г. и Холандия през 2017 г.

Сред нашите съседки Македония е 25-а, Румъния – 32-а, Гърция – 42-а, Сърбия – 48-а, и Турция – 57-а.

При големите световни икономики Великобритания заема 15-о място, Италия -19-о, Япония – 24-о, САЩ – 40-о, Русия -41-о, и Китай – 59-о.

Последни са Ирак, Либия и Йемен.

- реклама -