Газпром, разследване, евродепутати, ЕК

България може да иска компенсации за газа

България може да иска компенсации за газа. Вероятността „Газпром“ да поискат и да спечелят арбитражно дело срещу България е минимизирана.

Мисли се в посока ние да предявим

претенции срещу „Газпром“, каза в предаването „Денят започва“ на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов по повод спрените доставки на природен газ от руската страна през 2022 г.

Внимателно се следи какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка именно за движение в това направление, заяви той.

По думите му трябва да се направят

много анализи и да се изгради силна позиция, за да имаме шанс да спечелим. Работи се планово с международни юридически компании с много опит в областта, които в момента наблюдават и ни подготвят позиция. Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да можем да стартираме арбитраж, обясни министърът.

Той добави, че е рано да се каже на

каква стойност ще е искът на България.

Росен Христов заяви, че не се притеснява от евентуална ревизия в Министерството на енергетиката от страна на редовно правителство. Не само, че не се притеснявам, дори съм горд с постигнатото, особено за такъв кратък период. Вярвам, че такава ревизия ще бъде направена, така че да валидира това, което аз казвам.

Резултатите са очевидни, допълни министърът.

Христов отчете като заслуга на служебното правителство свалянето на цените на горивата на „Лукойл“ с 30%.

„Накарахме „Лукойл“ да си плаща данъците в България, подписахме няколко знакови международни споразумения за инфраструктура, така че да сме осигурени за дългосрочен период. Второто настоящо служебно правителство сключи дългосрочни договори с водещи производители и доставчици на газ, директни, без посредници, изцяло неруски газ“, заяви Христов.

- реклама -