Мондиал 2022, жребий
Снимка: ЕРА/БГНЕС

България срещу Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва в квалификациите за Мондиал 2022

България е в група C на квалификациите за Мондиал 2022 заедно с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва. Това стана ясно от тегления в Цюрих жребий.

Световното първенство в Катар ще се проведе през ноември-декември 2022 година. Националите стартират квалификационните си мачове през март догодина и ги приключват през ноември. България беше заедно с италианците в квалификациите за Мондиал 2010 и 2014-,а, както и за Евро 2016. В официални мачове срещу адзурите нашите имат шест загуби, четири равенства и една победа – през 1968 г.

Първите десет отбора от всяка група се класират директно за Мондиал 2022. За зона Европа остават още три квоти. Те ще бъдат решени от десетте втори тима в групите + двата най-високоранкирани, но некласирани победители от групите в Лигата на нациите. Тези 12 отбора ще бъдат разпределени в три отделни потока. Победителите от тях ще отидат в Катар след две години.

Една от най-интригуващите групи събра Хърватия, Словакия, Русия, Словения, Кипър и Малта. Действащият европейски шампион Португалия има за съперници в група А Сърбия, Република Ирландия, Люксембург и Азербайджан, докато световният първенец Франция, който ще защитава титлата си от Русия, ще играе с Украйна, Финландия, Босна и Херцеговина и Казахстан в група D.

Ето и всички групи за световните квалификации:

Група А:
Португалия
Сърбия
Република Ирландия
Люксембург
Азербайджан

Група В:
Испания
Швеция
Гърция
Грузия
Косово

Група С:
Италия
Швейцария
Северна Ирландия
България
Литва

Група D:
Франция
Украйна
Финландия
Босна и Херцеговина
Казахстан

Група Е:
Белгия
Уелс
Чехия
Беларус
Естония

Група F:
Дания
Австрия
Шотландия
Израел
Фарьорски острови
Молдова

Група G:
Нидерландия
Турция
Норвегия
Черна гора
Латвия
Гибралтар

Група Н:
Хърватия
Словакия
Русия
Словения
Кипър
Малта

Група I:
Англия
Полша
Унгария
Албания
Андора
Сан Марино

Група J:
Германия
Румъния
Исландия
Северна Македония
Армения
Лихтенщайн.

- реклама -