Италия, ваксинация, коронавирус

България купува нова еднодозова ваксина срещу COVID-19

Министерският съвет прие Решение за закупуването на 10 000 дози от ваксина срещу COVID-19 на „Санофи/ГлаксоСмитКлайн“. Това става съгласно Споразумението за предварителна покупка (АРА) за разработването, производството, възможностите за закупуване и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите – членки на ЕС, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства – Санофи Пастьор и Санофи/ГлаксоСмитКлайн (Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA).

Тази ваксина е еднодозова антигенна ваксина. На този етап се очаква да не се използва за първична имунизация. Ще бъде презначена за преболедували лица или за ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Тя ще бъде алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини.

Ваксината се съхранява при температурни условия между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества.

Източник: НОВА
- реклама -