България критикувана заради доставки на оръжие за режима в Египет

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл” разкритикува 12 страни от ЕС, включително България, които поддържат доставки на оръжия за режима на египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси.

Организацията изтъква, че това е пряко нарушение на европейското решение за спиране на доставките на оръжие за Египет.

Компании от Великобритания, Германия и Италия са доставяли „високотехнологично оборудване, предназначено за наблюдение”, твърдят от организацията. Други 9 страни – България, Кипър, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Испания – също са продавали подобна техника, както и оръжия.

„Амнести” и други международни организации неведнъж са отправяли обвинения за липса на демократичност и насилие спрямо опозицията към управлението на Сиси, който е на власт след военен преврат през 2013 година. Тогава беше свален ислямисткият му предшественик Мохамед Морси, а при последвали протести имаше стотици загинали, което доведе и до европейското ембарго.

„Само през 2014 година европейските страни са оторизирали 290 лиценза за продажба на военна техника на Египет, възлизащи на над 6 милиарда евро”, гласи доклада на „Амнести”.

На Египет са продавани оръжия, амуниции, бронирани превозни средства, военни хеликоптери, по-тежки оръжия и техника за наблюдение.

Египетското правителство определи доклада на „Амнести” за преувеличен.

„Сигурен съм, че цялата техника дадена на Египет е помогнала за подобряване на стабилността в борбата с терористични заплахи”, заяви външният министър Самех Шукри.

„Широка употреба на сила, масови арбитражни арести, изтезания и изчезвания на хора са част от оперативните методи на силите за сигурност (в Египет)”, заяви Магдалена Муграби, която е заместник директор на програмите на „Амнести” в Близкия изток и Северна Африка.

- реклама -