Светлин Русев поклонение

България изпрати Светлин Русев – Снимки

Поклонението пред Светлин Русев се проведе в „Квадрат“ 500.

Днес се сбогуваме с една пълноценна личност, каквато беше акад. Светлин Русев. Той е един от хората, които подписаха новата демократична Конституцията на България. Това каза бившият служебен премиер Георги Близнашки, който дойде в Националната галери, за да си вземе последно сбогом с българския творец.

„Заслугите му към българската култура през последния половин век са огромни и загубата му скоро ще се почувства. Важно е да се гордеем с делото, което ни остави. Той беше гражданин, който смело се изправи срещу властите когато трябваше да се защитят обикновените хора. Безспорно е един от гениите на България и да се надяваме, че името му ще се запази чисто“, каза Близнашки.

Стотици приятели, близки, творци и политици да дойдат и да му отдадат своята почит.

„Изпращаме един голям и велик художник. В последните 15 години той беше винаги до мен и ми е беше приятел, доколкото големият художник може да бъде приятел на по-малкия. Той е велик човек. Той приемаше хората по талант и можене. С неговата смърт изпращаме цяла една епоха. Надявам се времето да изхвърли помията, която се лее и да подрежда ценностната система на българина по един правилен начин“, заяви председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

Той добави, че заедно с него са направили Националната галерия „Квадрат 500“ и, че негова заслуга е подреждането й. По думите на Рашидов друг е нямало да се справи, защото Русев е познавал из основи всички творци.

Да отдаде последна почит е дошъл и президентът Георги Първанов.

„Имах честта да общувам със Светлин Русев. Той имаше позиция по всички актуални и важни въпроси в България. С него си отива една епоха. И върху това си струва да се замислим какво идва след нея, коментира Първанов.

Евгения Живкова, която също е на поклонението разказа, че познава акад. Светлин Русев от съвсем малка и винаги му се е възхищавала.

„Сбогуваме се с един велик български художник, който остави голяма дълбока следа в българската култура и в българската живопис. Той беше много близък с моята майка. Аз го познавам от много малка и харесвам неговото творчество. Той помагаше на младите творци“, сподели Живкова.

„Самият Светлин е безсмъртен в смисъл, че той се е поучил и е почерпил сили от миналото, творил е и е допринесъл в настоящето и е оставил за бъдещето. Хората не са тленни, те са това, което имат в главата си и в душата си. Светлин е олицетворение на желанието и стремлението да допринесе за после“, каза приятелят на художника Джордж Марк Рейнолд.

Големият български художник Светлин Русев почина в дома си на 26 май.

- реклама -