изостава

България изостава в класация за икономическа свобода

България изостава в класацията за икономическа свободапо света за 2016 г. Изследването на института „Фрейзър“ е представено у нас от Института за пазарна икономика.

Индексът измерва степента на икономическа свобода, като анализира политиките и институциите на 159 държави и територии. За основни фактори на икономическата свобода се считат личният избор, доброволната размяна, свободата за навлизане и конкуренция на нови пазари, а също сигурността на личността и частната собственост.

На челните две места тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария и Канада. На дъното на класацията са Венецуела, Либия и Конго.

Къде е България

България е 45-а позиция от 159 страни. Заедно с нас са Израел, Монголия и Никарагуа. Спрямо миналогодишното издание резултатът на България се увеличава с 0,04 точки, но мястото ѝ се понижава с три позиции. Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС при 15-о място през миналата година.

  • Размер на правителството

В  тази категория се забелязва минимална промяна спрямо предходната година. Подобрението е в частта на правителствените разходи.

  • Съдебна система и право на собственост

Резултатите от тази категория отново са най-лошите за България. Измежду петте категории именно тази е и с най-незабележимо нарастване в сравнение с нивата от 2005 г. – едва с 0,07 т., което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа и оценка за неспазване на върховенството на закона и липсата на независимост на съдебната система.

  • Стабилни пари

Високият резултат показва, че страната се характеризира с ниски и стабилни нива на инфлация, както и не ограничава обмяната на валута и възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чужда валута.

  • Свобода на международната търговия

Тук оценката за България е сравнително висока – 8,02 точки. Важна предпоставка за доброто представяне на страната по отношение на митническите тарифи и търговски бариери е и членството на страната в Европейския съюз и възприетата обща митническа тарифа на Съюза с трети страни.

  • Регулиране на кредита, труда и бизнеса

Забелязва се влошаване на резултата спрямо предходната година и в трите сегмента на регулация. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.

По-високата икономическа свобода означава:

  • повече доходи
  • по-ниска бедност
  • по-висока продължителност на живота
  • зачитане на политическите и граждански свободи
- реклама -