Кристалина

България издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН – ВИДЕО

България издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че заменя кандидатурата на Ирина Бокова с тази на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Борисов: Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура

От думите на премиера Борисов стана ясно, че той не е доволен от представянето на досегашния ни кандидат. И даденият пореден шанс от страна на правителството вместо до по-добре представяне, е свалил с още една позиция кандидатурата на Бокова при последното гласуване.

„Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство.  Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни и в точва число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура“, обяви премиерът преди днешното правителствено заседание. Вижте какво още каза Борисов във видеото:

Митов: Кристалина има повече шансове

Външният министър Даниел Митов бе категоричен, че правителството е длъжно да отговори на очакванията на източноевропейците да имат председател на ООН. За целта обаче трябвало да се намери кандидатура, която срещала по-голяма подкрепа от тази на Бокова.

Ето още от изказването на Даниел Митов на днешното правителствено заседание във видеото:

България играе с две паралелни кандидатури

„Няма процедура за оттегляне на номинация за генерален секретар на ООН, оставяме на Ирина Бокова да преоцени своето участие в това състезание“. Това обясни малко по-късно пред медиите министър Даниел Митов. Той подчерта, че се е стигнало до днешното решение, защото при кандидатурата на Ирина Бокова тенденцията на подкрепа е била негативна.

Президентът: Да покажем на света, че можем да сме единни

Росен Плевнелиев споделя аргументите на правителството да замени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. „След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни да работят за успеха на българския кандидат“, посочват от Прессекретариата на държавния глава.

Според Плевнелиев издигането на нов кандидат не е непознато в международната практика.

Кристалина е в отпуск

Междвременно агенция „Ройтерс“, която отразява нашироко новината за новата номинация, съобщи, че Кристалина Георгиева е излязла в едномесечен отпуск.

 

Ретроспекцията на една рокада

До издигането на нова кандидатура за генерален секретар на ООН се стигна, след като Ирина Бокова не успя да изпълни условието на премиера и да се класира първа или втора на последното гласуване. В понеделник обаче, Бокова се срина до 6-то място.

В свое интервю вчера тя обясни, че не вижда сериозна причина да се оттегли от надпреварата. Бокова предупреди, че е ако се издигне втори кандидат, това ще е груба политическа грешка за България.

Също вчера журналистът от EurActiv Георги Готев съобщи, че постоянният представител на България в ООН Георги Панайотов се е интересувал каква е процедурата България да смени кандидата си за генерален секретар. От секретариата на ООН са отговорили, че за да бъде сменена Ирина Бокова, тя трябва да се оттегли сама от надпреварата.

Кристалина Георгиева намекна още миналата седмица, че може да влезе в битката за главен секретар на ООН. „За мен е чест, че много хора ме окуражават да се кандидатирам“, заяви тя в Ню Йорк. И добави, че това е решение на българското правителство.

- реклама -