България, избори, гласуване, вот, Народно събрание, президент

България избира: За първи път гласуваме едновременно за Народно събрание и президент

Днес се провеждат изборите 2 в 1 – за Народно събрание и президент. На такъв вот ще гласуваме а за първи път в историята на България. До него се стигна след два неуспешни опита да се излъчи правителство – от 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Изборните секции отварят в 7,00 часа и затварят в 20,00 часа. Ако има опашки пред някои секции, може да бъде взето решение за удължаване с до един час на изборния ден на определени места.

И на тези избори гласуването задължително се провежда с машина в секциите с над 299 избиратели по списък. В случай че се появи проблем с устройство за гласуване, който не може да бъде отстранен от техник на място, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

В страната ще можем да упражним правото си на глас в 12 990 секции. От тях в 9399 секции ще се гласува машинно.

Сънародниците ни в чужбина пък ще могат да упражнят правото си на глас в 751 секции. В по-малко от 30% от тях обаче ще се гласува с машина.

Машините, които ще се ползват у нас и в чужбина, са общо 11 936.

5067 са регистрираните кандидати за парламентарните избори. За сравнение, те са били 5949 на 4 април и 5079 на 11 юли. От тях жени са 1515, мъже 3052, а от всички регистрирани 1237 са в повече от един район.

23 двойки са регистрирани за президент и вицепрезидент, в тях са 18 жени и 28 мъже. 4 жени и 19 мъже са кандидати за президент.

4029 са регистрираните наблюдатели, като тази цифра предстои да бъде актуализирана. Изборите ще следят 4 социологически агенции с 1127 анкетьори.

Гласуване по време на пандемия

Няма задължения за предоставяне на зелен сертификат за гражданите, които искат да упражнят правото си на глас. Притежаването на здравен документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен COVID тест за заетите в изборния процес е само препоръчително.

Всички участници във вота обаче са задължени да спазват противоепидемичните мерки, които са валидни на закрити места в страната – носене на маски и спазване на дистанция.

Всички членове на СИК и РИК са снабдени с лични предпазни средства от страна на държавата.

Хората, които са под карантина и искат да упражнят правото си на глас, могат да подават заявления дистанционно и в рамките на изборния ден. Ако иска сформирана подвижна избирателна секция за карантинирани в района им, те имат право да гласуват до края на изборния ден.

До края на изборния ден е забранена агитацията за политически партии и кандидати, както и публикуването на резултати от екзит пол проучвания.

Най-актуалните новини и коментари по време на и след края на изборния ден следете на Flashnews.bg.

- реклама -