Захариева

България иска РСМ да стане член на ЕС, но трябва да спазват правилата

Изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство, който България и РС Македония подписаха през август 2017 г., е основно условие за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС. За съжаление, много от неговите точки не се изпълняват.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Изпълнявайте Договора“, призова тя нашите югозападни съседи и изброи основните неща, които не се спазват от македонска страна: „В договора има член за историята, да няма език на омразата, да развиваме транспортните връзки – всички знаем колко ужасни са пътищата, които свързват двете страни. РС Македония може да загуби финансирането по Коридор №8, а то е сред най-големите отпуснати за тази цел. Изкуствено се създават пречки пред българския бизнес още от 2019 г. Два български университета, които са изпълнили всички условия, чакат да открият филиали в РС Македония, това не се случва“.

Захариева подчерта, че България повече от всеки друг би желала РС Македония да стане член на ЕС, но не трябва да внасяме нерешените си двустранни въпроси. „Трябва да се фокусираме върху тяхното решение, а не да се оплакваме. Когато говорят емоциите, това не води до нищо добро“, добави тя.

„Ние също държим РС Македония да стане член на ЕС, има си правила. Подписването на един документ не е достатъчно, договорите трябва да се изпълняват“, заяви Захариева и отбеляза, че позицията на всички – и на управляващи, и на опозиция – по РС Македония е единна. Това е станало ясно и по време на визитата на Владо Бучковски и неговите разговори, които е имал в София.

Външният министър подчерта пред бТВ още веднъж, че „България не оспорва правото на самоопроделение на нито един гражданин на тази планета, включително и на гражданите на РС Македония“.

- реклама -