Борисов селско стопанство помощ Танева

България иска разрешение от ЕК да закъснее със Стратегическия план за земеделието до 2027 г.

България ще поиска разрешение от Европейската комисия да внесе проекта си на Стратегически план за развитие на земеделието до 2027 г. със закъснение.

Според еврорегламентите националният план трябваше да е готов до 1 януари 2022 година, но поради политическата криза, трикратните парламентарни избори и дългото управление от служебно правителство, документът все още не е готов. Част от предложенията в него предизвикват остро недоволство сред  фермерите. Това  съобщи  за БНР съпредседателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

„Съвсем недвусмислено ние изразихме позиция в самата тематична работна група, че за нас като държава е много по-добре да бъде изработено правилно и съответно да бъде по-добре прилагано. Има немалко държави членки, които също няма да бъдат готови с техните стратегически планове, така че ние няма да сме единствените, което вероятно е в наша полза“, каза Симеон Караколев.

На 21 декември е последното за тази година заседание на тематичната работна група. На него фермерите ще обсъждат една от най-спорните  теми, свързани с таваните на субсидиите.

- реклама -