Белене

България има претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитраж за АЕЦ „Белене“

България има претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитраж за оборудването на АЕЦ „Белене“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди откриването на 4-тото издание на Европейския минен бизнес форум.

В момента се обсъждат различни варианти за това как НЕК да погаси своето задължение, съгласно решението на международния Арбитраж.

Миналата седмица е имало първа среща на работната група с представители на „Росатомстрой“ и „Атомстройекспорт“. Уточнеи са размерите на лихвата и главницата.

„От тук нататък следва изпълнението на ангажимента по това дело. Ще намерим решение. Длъжни сме да го направим и ще го направим“, заяви министър Петкова.

Ние имаме претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитраж, тъй като според нас се е получила техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т .е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума“, обясни Петкова.

По думите ѝ предстои да се уточни размерът на финалното плащане, но при всички случаи ще има намаление на това задължение с оглед мотивите на нашата страна за определяне на лихвите. Министър Петкова не посочи с колко би могла да се намали сумата.

Решението на Арбитражния съд

Страната ни бе осъдена от Международният арбитражният съд Националната електрическа компания да плати на руската „Атомстройекспорт“ 670 милиона евро за поръчаното оборудване на АЕЦ „Белене“, като към сумата всеки ден се начислява лихва от от 167 хиляди евро.

- реклама -