България и Турция пуснаха в експлоатация модернизирания транзитен газопровод

С официална церемония бе въведен в експлоатация модернизирания транзитен газопровод за Турция. Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до село Недялско цели повишаване на сигурността и капацитета на съществуващата транзитна газопреносна мрежа и е определено за проект от общ интерес от Европейската комисия.

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийните министри на България и Турция Теменужка Петкова и Фатих Дьонмез, както и представители на „Булгартрансгаз“ и „Главболгарстрой“.

В началото на церемонията бе отслужена литургия. Изпълнителите на проекта изтъкнаха, че благодарение на ефективното сътрудничество с турската страна той е изпълнен 4 месеца по-рано, при това с по-малко от предвидените средства.

С въвеждането в експлоатация на газопровода транзитът на природен газ от България към Турция се увеличава с 1,7 млрд. куб. м.

По време на откриването турският енергиен министър изтъкна, че проектът е добър пример за съвместното бъдеще и развитието на енергийния пазар в региона занапред. По думите му България е изключително важен съсед на Турция, с оглед сигурността на енергийните доставки, а откриването на модернизирания газопровод ще даде тласък за разработването на още по-големи съвместни проекти на базата на дългогодишните двустранни отношения между двете страни.

Министър Теменужка Петкова заяви, че с пускането на газопровода се постига пълна газова свързаност с Турция. Тя подчерта, че проектът е с регионално значение, тъй като допринася за енергийната сигурност в целия регион. По думите ѝ между България и Турция има много големи възможности за сътрудничество в енергийния сектор.

Българският премиер отбеляза от своя страна, че България е останала партньор на Турция дори и в най-трудния момент, в резултат на което, чрез тиха и умерена декларация, е постигнато това всички важни съвместни енергийни проекти да минават през нашата страна. „Там, където минават газопроводи и има ядрени централи, никой не ги бомбардира. Там винаги има мир“, заяви Борисов, след което заедно с останалите официални лица преряза символичната лента на газопровода.

- реклама -