Бъчварова и Чък Розенбърг, директорът на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА)

България и САЩ: Имаме много добра рамка за обмен на оперативна информация

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе работна среща с политическото ръководство на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ.

Основен акцент в разговорите на министър Бъчварова и Алън Бърсин, заместник-директора на Департамента по вътрешна сигурност, бяха трите базисни споразумения между България и САЩ за обмен на информация по линия на сигурността и правоохраната и тяхното прилагане, съобщиха от МВР.

Алън Бърсин за трите споразумения:

  •  за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката и организирана престъпност за обмен на дактилоскопни данни и ДНК профили;
  • за обмен на информация за целево наблюдение на тероризма,
  • за обмен на информация за пътниците,

са „много добра рамка, която постигнахме за ефективен обмен на оперативна информация между структурите ни“.

Това е ключово в борбата ни с тероризма и организираната престъпност

По време на срещата българската и американската страна обсъдиха прилагането на рамката, както и възможностите тя да бъде доразвита.

Бъчварова представи актуалните мерки за сигурност в България в контекста на терористичните атаки в Европа, както и по отношение на граничната сигурност, миграционните процеси и контрабандата на мигранти.

Тя поясни, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и особено границата с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява редовен анализ на риска.

Ръководството на Департамента по вътрешна сигурност изрази готовност да продължи да допринася в обучението на експертите на МВР по линия на гранична сигурност и киберсигурност.

- реклама -