Московския Лияч роуминга Сърбия

България и Сърбия подписаха Меморандум за намаляване на тарифите за роуминга

България и Сърбия да подписаха Меморандум за намаляване на международните тарифи за роуминг услугите.

Това предаде специалният ни пратеник в сръбската столица Петрина Васелива.

Документът беше подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и сръбският министър на търговията, туризма и съобщенията и Расим Лияч.

Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни договорености помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

меморандум роуминг Сърбия отпадане Московски Лияч

От поевтиняването на разговорите в роуминг ще се възползват близо 14 милиона граждани на двете държави.

Сръбската държава е втората страна от Западните Балкани, с която сключваме споразумение в тази област. Преди по-малко от месец страната ни подписа аналогичен документ с Република Македония.

В момента роумингът между България и Сърбия варира в цените от 2,99 лв. до 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт и са едни от най-високите в Европа.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с ЕС е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

- реклама -