​България и още 34 държави ще се борят заедно с всички форми на расизъм и дискриминация

Външни министри от 35 страни, сред които и България,  изразиха загриженост от възраждащия се на много места по света антисемитизъм и  на среща в Брюксел приеха обща декларация, че ще се борят заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация.

Българската делегация на първата министерска среща на  Международния алианс за възпоменание на Холокоста е ръководена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.  Домакин на форума е първият дипломат на Великото херцогство Люксембург – Жан Аселборн.

„Днес, когато отбелязваме паметта на повече от 6 милиона евреи и всички останали жертви на Холокоста и ромския геноцид, както и на всички, противопоставили се на нацизма, се надявам споменът за този позорен момент от човешката история никога да не бъде забравен и да подсили нашата решимост да се борим с всички опити за възраждане на антисемитизма и всички прояви, свързани с расизъм и дискриминация“, заяви Екатерина Захариева пред своите колеги.

През 2020 г. се навършат 75 г. от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау (27 януари 1945 г.), както и 75 г. от края на Втората световна война.

В декларацията, приета на министерската среща, се призовават всички държави да включат в образователните си програма изучаването на Холокоста и геноцида срещу ромите, както и да обединят усилия срещу отричането на тези престъпления срещу човечеството.

- реклама -