роуминг

България и Македония подписаха споразумение за намаляване на цените на роуминга

Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония. Това стана възможно след подписания днес Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги. Споразумението бе подписано от министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев.

Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Подписването на тази междуправителствена спогодба е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за приобщаването им към ЕС, заяви министър Московски. Това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаление на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет, допълни той.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство

А, също така и на българския еврокомисар Мария Габриел. Предстои дебат на европейско ниво за отпадане на високите цени за роуминг, но България е първата държава, която направи реална крачка в тази посока. Това са само част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и с Република Сърбия.

Външните министерства на Република България и Република Македония активизират сътрудничеството си

Заместник министър – председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров пък подписаха Платформа за активизиране на сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни.

Подписването на Платформата е потвърждение на взаимното желание на двете страни за активизиране и задълбочаване на развитието на добросъседските отношения и укрепване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес. В нея се предвиждат редовни консултации на равнище министерства на външните работи и дипломатически представителства. Една от целите на документа е да се създадат работещи механизми по прегледа и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Двете външни министерства ще работят и за синхронизиране на позитивни послания и преодоляване на негативните обществени нагласи.

Българската страна препотвърждава готовността си да оказва подкрепа на Република Македония в нейната стратегическа цел за членство в Европейския съюз. България ще споделя своята експертиза и опит в областта на европейската интеграция, включително чрез изпращане на експерти, организиране на съвместни семинари и обучения. Двете ведомства ще работят активно и по свързаността на двете държави в целия й спектър.

Платформата предвижда и съвместни действия за справяне с новите предизвикателства пред сигурността в икономически, социален и политически план. Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в областта на визовата политика, граничния контрол и миграцията. Министерствата на външните работи ще полагат усилия за стимулиране на публичната дипломация във всичките й измерения, включително чрез съвместни проекти и участие на дипломати и служители в курсове, семинари и обучения.

България и Македония ще насърчават туризма

Министерство на туризма на Република България и Министерство на икономиката на Република Македония подписаха протокол за сътрудничество. Документът беше парафиран от министъра на туризма Николина Ангелкова и Кире Наумов, заместник-министър на икономиката. Церемонията по подписване се състоя след съвместното правителствено заседание между България и Македония.

Двете страни се договориха да насърчават укрепването на сътрудничеството в областта на туризма и да работят за подобряване на туристическия поток помежду си. Споразумението предвижда още да се насърчават участията в туристически панаири, както и в други туристически събития. Страните ще координират разпространението на туристически издания и рекламни материали. Предвижда се България и Македония да си оказват взаимна подкрепа при участия в конференции, семинари, съвещания, изложби и други мероприятия. По силата на протокола се планира държавите да насърчават разработването на съвместни туристически продукти, които да бъдат конкурентоспособни на трети туристически пазари и да ги рекламират и пласират съвместно. В документа се посочва, че страните ще подкрепят организирането на турове за експерти и медийни представители, специализирани в областта на туризма, от трети страни, както и да си сътрудничат в рамките на Световната организация по туризъм към ООН.

Македония е сред водещите туристически пазари за България. През периода януари-септември 2017 г. у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, като се отчита 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. Така Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България пазари. През миналата година в България от съседната страна са дошли над 527 хил. гости, при което се наблюдава нарастване от 11,4 на сто в сравнение с година по-рано. Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят черноморските курорти, но също така има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово.

Българите също пътуват активно към Македония. За периода от януари до септември 2017 г. повече от 319 хил. българи са посетили съседната страна, което е ръст от 10,7%. През цялата 2016 г. пътуванията са над 360 хил. и се отбелязва нарастване от 14 на сто. Така Македония се нарежда на 5-о място сред предпочитаните дестинации за пътувания на българите зад граница

- реклама -