България и Германия-за бежанците и стабилността

Президентите на България и Германия са единодушни, че страната ни е  важен фактор на Балканите. Росен Плевнелиев се срещна със своя германски колега Йоахим Гаук.

„Приятелските връзки с Германия са с дълбоки корени и са здрави фундаментите на нашето приятелство. Обединени сме от целта за изграждане на мирна и просперираща Европа“, каза Плевнелиев, който даде висока оценка на започващата днес визита на своя германски гост.

 GAUK„ Въпреки рекордния брой кризи страната ни води принципна и балансирана външна политика. България и Германия подкрепят териториалната цялост на Украйна“, каза още Плевнелиев.

 Той посочи също, че в разговора си двамата президенти са се обединили около мнението, че Европа трябва да се фокусира върху решаването на проблемите, пораждащи бежанските потоци, да контролира границите си, спазвайки европейските права. Според него Европа трябва да действа по-категорично за решаване на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка.

От своя страна германският президент Йоахим Гаук отбеляза красотата на страната ни и икономическите ни успехи.  „Приятелските отношения, според него се изразяват и чрез „многобройните човешки мостове т.е. туристите, които идват в България на почивка“, а това е индикация, че отношенията ни се развиват и стабилизират.

GAUK12„България иска да бъде част от Шенген и полага огромни усилия“, заяви германският президент и добави, че не вижда никакви нерешими проблеми. Според него страната ни изгражда граничен режим, който отговаря на европейските изисквания.

Двамата президенти изразиха надежда на предстоящия референдум Обединеното кралство да остане в рамките на Европейския съюз, защото ЕС е силен, когато е единен.

Германия е най-големият инвеститор у нас с 6,3 милиарда евро. Над 5000 немски фирми работят на нашия пазар, като 1200 от тях имат представителства. Стокообменът ни с Германия е 6.3 млрд. евро. Над 7000 български студенти се обучават във Федералната република, а над 200 000 наши съграждани са избрали Германия за втора родина.

- реклама -