Германия

България и Германия активизират сътрудничеството си в областта на отбраната

В сферата на отбраната България и Федерална република Германия имат добро сътрудничество и бъдещ потенциал за още повече общи проекти в интерес на сигурността на целия регион.

Около тази теза се обединиха в съвместните си изявления министрите на отбраната на Република България Красимир Каракачанов и на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.

Министър Крамп-Каренбауер е на еднодневно работно посещение в България днес.

„Споделяме едни и същи виждания за необходимостта от интеграция на Западните Балкани, но след изпълнение на поставените изисквания към тях. Съгласихме се, че е необходим цялостен анализ на заплахите за Европа не само по общите теми, свързани с Близкия Изток и черноморския регион, но и други региони и конфликтни точки“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в изявление след среща с министъра на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.

 „Съвместно оценяваме нарастването на заплахите след 2014 г. за европейския континент и необходимостта да се поддържат нормални разходи за отбрана, приближаващи се към изискването за 2 % от БВП.  Запознах моя колега с това, че въпреки икономическите трудности България към момента няма намерение да намалява разходите си за отбрана“, каза още министър Каракачанов.

Двете страни са се договорили за засилване на сътрудничеството във военното образование като български офицери ще се обучават в германската генералщабна военна академия.

Министър Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта благодарността на Германия към България за оказаната помощ със защитни облекла и маски в началото на кризата с коронавируса. „Тези защитни облекла и маски, които бяха произведени в България, бяха тествани и сертифицирани в Германия. По този начин България и Германия дадоха пример как може да си сътрудничим в Европа“, каза още тя.

В отбранителната промишленост двете страни са се договорили за по-голямо сътрудничество. „Много се радвам, че българската страна прие нашата покана скоро от група от експерти да посети страната ни, където може да се запознае на място с нашите възможности и да видим къде бихме могли заедно от тук нататък с общи проекти да работим в отбранителната промишленост“, заяви още германският министър на отбраната.

Сред приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС ще бъде разработването на т.нар. стратегически компас в Европа. Първа стъпка в създаването му ще бъде анализ на актуалните заплахи в Европа. „Затова искам още веднъж да благодаря на своя колега за изключително точния и обстоен анализ, който той направи на Балканите и региона“, подчерта министър Крамп-Каренбауер.

„И двамата сме на мнение, че регионът на Балканите показва много ясно и нагледно какво може да се случи, когато европейските страни се оттеглят и оставят територията свободна за чужди влияния. Затова сме напълно наясно, че правийки, анализа на заплахите в Европа в момента, нашият поглед трябва да бъде отправен на Изток и то по целия вертикал от Прибалтийските държави през Централна и Източна Европа, до Балканите. Тук ние зависим много от българското експертно мнение и от българската подкрепа, затова изключително много се радвам, че се договорихме заедно да работим и по този въпрос“, заяви още министърът на отбраната на ФРГ.

По време на срещата са коментирани и проекти от Постоянното структурирано сътрудничество (PESKO). България участва в два проекта, от които единият Германия е водеща нация. По време на председателството на Съвета на ЕС Германия ще предложни изпълнението на общ проект за държавите-членки, свързан със санитарните части на армиите им. Ситуацията с пандемията е показала ролята на военната медицина за справянето с този проблем.

Министър Красимир Каракачанов пожела успешно председателство на Съвета на ЕС на Германия и изрази категоричната си увереност, че въпреки ситуацията с пандемията, тя ще се справи отлично.

- реклама -