Московски транспортен коридор България Гърция

България и Гърция подписват транспортен коридор „Sea2Sea“

България и Гърция ще подпишат меморандум на 6 септември в гръцкия град Кавала, който ще стартира дейности по обособяването на транспортен коридор „Sea2Sea“.

Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Целта е интегрираност, свързаност, развитие на индустрията по протежението на този коридор“, каза министър Московски. Той уточни, че транспортният коридор е комбинация на  железопътна и пристанищна инфраструктура. В основната си част той представлява железопътна интегрирана свързаност. Транспортният коридор включва пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с железопътна връзка през Свиленград. Той включва и българските пристанища Бургас и Варна и дунавското пристанище Русе.

 

Индикативната стойност на проекта в българския участък е на стойност 1,070 млрд. евро, като транспортните съоръжения трябва бъдат изградени за около 10 години.

Министър Московски уточни, че анализите за норми на възвращаемост и трафик ще бъдат правени съвместно от двете държави. Обсъждат се вариантите и начините на неговото финансиране.
„Проектът би могъл да намери интерес сред значителна част инвеститори, да бъде финансиран по плана „Юнкер“, или да провокира интереса на Европейската инвестиционна банка и другите големи банки“, поясни транспортният министър.
 

По думите му проектът създава алтернатива, не отнема възможността на другите транспортни трасета, по никакъв начин няма да намали и развитието на коридор номер 8 или на някой друг.

- реклама -