България и Балканите ще се борят за привличане на китайски туристи (ВИДЕО, СНИМКИ)

В София се провежда неформална среща на министрите на туризма от страните от ЕС.

На нея се дискутира привличането на азиатски туристи, главно от Китай.

Една от възможностите, които се обсъждат, е разкриването на авиолиния София – Пекин, за да могат повече китайски туристи да посещават страната ни.

Само за миналата година страните от Европа са посетени от над 12 млн. китайски туристи.

Обсъжда се и идеята България да бъде включена в „пакет” заедно с други балкански държави и така да бъдат привлечени повече туристи.

В пресконференцията участие взеха и Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН.

 Важно е да се обсъждат теми като цифровизацията, рекламата, започнахме да обсъждаме и контактите с Китай, посочи в изявлението си Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия.

Поздравявам България за тази прекрасна възможност и вашето председателство наистина е успешно, тъй като поставя туризма като свой приоритет, заяви по време на брифинга и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН. Обсъдихме различни теми, има нови идеи как да си сътрудничим оттук нататък, как ще се развива отрасъла и как да се постигне качество в условията на цифровизация, подчерта той. Нашата организация в ООН ще окаже пълна подкрепа, добави Пололикашвили.

Преди около 1 г. ЕК даде правилата как да бъдат използвани средствата, предназначени за туризъм и потенциалът на отрасъла трябва да бъде обсъден, за да знаем как ще се финансира той за в бъдеще, отговори Елжбета Биенковска на въпрос на медия.Свързан с туризма е и транспорта, инфраструктурата, защото той не може да се развива без тях, добави тя. Трябва да се рекламират и други дестинации в отделните държави извън традиционните, смята Биенковска.

Ще си сътрудничим много тясно с частния сектор в туризма , в момента имаме над 500 члена, но, за съжаление, нямаме български членове на нашата организация и бихме искали да имаме такива, обяви Пололикашвили.

- реклама -