България и Гърция с учение по границата

България и Гърция със съвместно учение на специалните части по границата. За това се договориха министрите на отбраната на България и Гърция.

„Съгласихме се с констатацията, че България и Гърция не пазят само и единствено собствените си граници, а и границите на общия Европейски съюз”. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след срещата си със своя гръцки колега Панос Каменос.

София и Атина в съвместни проекти за обесопасяване на общата граница

София и Атина ще кандидатстват заедно по различни програми, за да се обезопаси българско-гръцката граница.

Ненчев благодари на госта за готовността на Гърция да подкрепи евентуално искане на София за засилване присъствието на НАТО в акваторията на Черно море. Това при условие, че е необходимо, и с оглед на предотвратяването на мигрантски потоци, ако те се насочат към България.

„Имаме общи констатации по отношение на бежанската криза, по отношение на терористичните актове, които се случват много често напоследък”, каза Ненчев.

Той цитира определението на министъра на националната отбрана на Гърция, че „между България и Гърция връзката трябва да бъде стоманена”.

„Имаме обща воля за справяне с всяко едно от предизвикателствата, пред които днес сме изправени”, добави Ненчев.

Министър Каменос заяви, че двете съседни страни развиват тясно сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС.

„Уважавайки човешките права, трябва да опазим човешкия живот и да спрем тази миграционна вълна към Запада. Ясно е, че бежанците не искат да останат нито в България, нито в Гърция. Трябва да бъде напълно ясно на нашите съюзници в ЕС и НАТО, че подпомагането на двете страни е много важен фактор и за другите държави от ЕС и НАТО”, каза той.

По време на срещата двамата са обсъдили въпроси от взаимен интерес, свързани с отбранителната индустрия. Съгласили са се да засилят още повече сътрудничеството в сферата на отбраната и военната информация.

- реклама -