България, Гърция, Румъния и Сърбия започват подготовката на обща кандидатура за Мондиал 2030

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей и заместник-министърът на спорта на Гърция Георгос Василиадис проведоха официална работна среща късно снощи относно общата кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година. По време на разговорите бяха договорени конкретни стъпки между България, Сърбия, Румъния и Гърция, чрез които да се направи ясен анализ за състоянието на футболната и цялостната инфраструктура в четирите страни и да се набележат мерки за покриване на изискванията на ФИФА за домакинство на големия спортен форум.

В срещата участваха и първият вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков, секретарят на Сръбската футболна асоциация Йован Шурбатович, Радо Шабан  – секретар на Румънската футболна федерация и генералният секретар на Гръцката футболна федерация Алексaндрос Дедес. След заявената политическа воля от страна на правителствата на четирите държави, представителите на футболните асоциации изказаха своето експертно мнение.

Йован Шурбатович изказа  подкрепа към общата кандидатура, но подчерта, че е нужна сериозна инвестиция от четирите страни за изграждане на необходимата спортна инфраструктура, на хотели, летища и магистрали. По думите му, в момента стадионите не отговарят на изискванията на ФИФА, с изключение на един стадион в Румъния.

“Важно е да се разбере, че в този случай финансовите средства не са просто харчене на пари, а инвестиции, които ще дадат огромен икономически импулс в региона. Вероятно някои хора в нашите страни ще кажат, че е по-популярно да се инвестира в болници, а не в стадиони, но инвестициите в изграждане на пътища, летища и спортна инфраструктура води до огромни печалби за всяка страна”, заяви секретарят на Сръбската футболна асоциация. По думите му, калкулацията за печалбата за съвместното домакинство през 2026 г. на САЩ, Мексико и Канада показва, че се очаква разходите за държавите да бъдат в размер на около 3 млрд. щатски долара, а приходите им – 14 млрд.

Всички се обединиха около мнението, че е важно да се правят многофункционални футболни стадиони, които да имат опция да се превърнат в центрове в бизнес зоните.

За 48 участници в Световното първенство по футбол са нужни 16 стадиона с капацитет минимум 40 000 души. Необходими са два стадиона с капаците 60 000 души и един с капацитет 80 000 душ, който да се използва за откриване и закриване на Мондиала.

Радо Шабан, секретар на Румънската футболна федерация, подчерта, че кандидатурата ни е важна за развитието на региона. По негово предложение бе прието четирите страни първоначално да разгледат подробно работния план на Канада, САЩ и Мексико за домакинството на Световното по футбол през 2026 година, тъй като финалните изисквания за Мондиал 2030 ще бъдат изготвени от ФИФА не по-рано от 2020 г.

Йордан Лечков коментира, че най-важното е, че има заявена политическа воля за реализиране на проекта.

По думите му БФС подкрепя общата ни кандидатура за домакинството на 100%.  “Трябва да анализираме внимателно изискванията на ФИФА към инфраструктурата и да започнем да работим веднага за подобряването на условията в страните ни”, каза той. Първият вицепрезидент на БФС коментира, че Футболният съюз работи добре с българското правителство и затова е оптимист, че ще направим успешна кандидатура.

Бяха конкретизирани срокове за четирите държави до края на 2018 г., в които да се изработи анализ на кандидатурата.

До 22.12.2018 г. България, Сърбия, Гърция и Румъния трябва да направят анализ с каква футболна и цялостна инфраструктура разполага всяка държава. Следващата работна среща на четирите федерации ще бъде на 2-3 декември в Дъблин, където ще се проведе жребий за европейските квалификации с участието на ръководството на УЕФА и на футболните асоциации. След това ще изготвят доклад с критериите на ФИФА към страните към този момент.

На следващата среща на спортните министри на четирите страни, която се предвижда да се проведе в Солун на 19-ти декември трябва да се изработи общ доклад, който да се предостави на премиерите на четирите страни. Четиримата министър-председатели ще го обсъдя на Срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе между 21-23 декември.

- реклама -