България е в Топ 5 държави по очакван ръст, според зимната икономическа прогноза на ЕК

България е на 5-то място по очакван ръст на икономиката за тази година.

Това сочи зимната прогноза на ЕК за 2019 година, публикувана на официалната страница на Комисията.

По-рано днес тя беше представена официално в Брюксел и от Пиер Московиси – еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.

Според анализа тенденциите в националната икономика са положителни. Увеличаването на заплатите ще продължи да стимулира растежа на потреблението и възстановяването и използването на инвестиционното финансиране от ЕС. Това ще даде тласък на инвестициите.

Данните от проучването сочат нарастващи поръчки и по-висока производителност, което предполага, че растеж на БВП през следващите тримесечия.

Вътрешното търсене беше основният двигател на растежа през 2018 г. и се очаква да остане такова през 2019 и 2020 г.

Частното и публичното инвестиране също се очаква да останат стабилни благодарение на  ниските лихвени проценти и финансирането от ЕС.

Нарастването на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще се ускори до 3,6 на сто през 2019 г. и ще остане на това равнище и през 2020 година, прогнозира Европейската комисия, цитирана и от БТА.

Растежът на реалния БВП се забави през 2018 година, когато икономиката на България според оценките нарасна с 3,2 на сто спрямо 3,8 на сто предходната година. Основният фактор за това забавяне бе отслабването на износа заради намаленото външно търсене от големи търговски партньори в ЕС и от Турция, както и заради еднократни събития, специфични за страната, отбелязва Еврокомисията.

Тенденциите в националната икономика обаче бяха по-положителни, според европейските експерти. Растежът на възнагражденията продължи да подхранва частното потребление, а възстановеното използване на европейското финансиране осигури стимул за растеж на инвестициите. Данни от проучвания сочат увеличаване на поръчките и производството, което предполага, че БВП ще се възстанови през идните тримесечия.

Вътрешното търсене бе основният двигател на растежа през 2018 г. и се очаква да остане такъв и за 2019 и 2020 години, посочва ЕК. Затягането на условията на трудовия пазар и допълнителното увеличаване на заплатите в държавния сектор би трябвало да осигурят трайна подкрепа за частното потребление през текущата година. Частните и държавните инвестиции също се очаква да останат силни, благодарение на ниските лихви и европейското финансиране.

Моделът на растеж, наблюдаван в момента предполага, че външните шокове ще окажат сравнително слабо влияние, като се очаква износът да отбележи умерено възстановяване. Рисковете пред икономическите перспективи са низходящи и произтичат основно от вероятността за по-слабо търсене от основните пазари за износ.
Ценовият натиск се засили през 2018 година. Като цяло инфлацията достигна 2,6 на сто миналата година, което се дължи на поскъпването на енергията. Инфлационният натиск бе засилен от силното вътрешно търсене и поскъпването на необработените храни заради разочароващата реколта. Въпреки подкрепата от страна на силното търсене и високия растеж на възнагражденията, за 2019 г. се очаква инфлацията да се забави до 2,0 на сто основно в резултат на базови ефекти, след което да отслабне още до 1,8 на сто през 2020 година, прогнозира Еврокомисията.

Още от прогнозата вижте ТУК:

 

- реклама -