Триумф – България е новият европейски шампион по шахмат за жени

Страхотна вечер за бълграския спорт! България е новият европейски шампион по шахмат за жени от Европейското първенсто в Будва. Това се случи, след като тимът ни в състав Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева победиха актуалния световен шампион Грузия.

За съперника не игра най-добрата им състезателка на това първенство – Мери Арабидзе. На първите две дъски бяха Белла Хотенашвили и Нино Бациашвили. На следващите две дъски са Лела Джавахишфили и Саломе Мелия.

Преди финалния сблъсък

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша. Успехът гарантира медал на българките, но ще трябва да покажат същата игра и в понеделник, за да грабнат трофея. С успеха си нашите момичета остават на лидерската позиция със 7 точки, като със сигурност ще се завърнат с медал от Черна гора.

НА ЖИВО битката за европейската титла:

Нюргюл завърши първа – реми

Първата, която завърши партията си бе Нургюл Салимова. Тя удържа с черните фигури и записа реми срещу Нино Бациашвили. За Салимова бе важно да не загуби битката. Така тя завърши без загуба участието си на Европейското отборно първенство по шахмат, партията завърши на 18-ия ход.

Важна победа за Антоанета Стефанова

Около 19:20 часа българско време втора приключи Антоанета Стефанова. Тя победи Бела Хотенашвили на първа дъска. Така поведохме с 1,5-05.

За съжаление Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия и очакваме последната партия на Гери Пейчева.

  • Антоанета Стефанова излиза на първа дъска в двубоя срещу Грузия срещу Бела Хотенашвили.
  • На втора дъска: Нургюл Салимова – Нино Бациашвили
  • На трета дъска: Гергана Пейчева – Лела Джавахишфили
  • На четвърта дъска: Белослава Кръстева – Саломе Мелия
- реклама -