Репортери без граници, България, индекс, свобода на словото

България е на 112-о място по свобода на словото

България е на 112-о място в тазгодишната класация на „Репортери без граници“ за свобода на медиите от общо 180 държави, включени в индекса.

Това съобщи на сайта си неправителствената организация, базирана в Париж.

България е отстъпила с едно място от миналата година, когато бе 111-а. Тя си остава на последното място сред страните от Европейския съюз в Индекса за свобода на пресата, изготвян от „Репортери без граници“.

Според неправителствената организация, в България свободата на печата е в капан.

Малкото откровени журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие.

Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес от разследване или осъждане на насилие над журналисти.

За пример се дават случаи на проявено насилие срещу журналисти:

Полицията нанася побой на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, когато го арестува през септември 2020 г. Маскирани биха разследващия репортер Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г. Друг разследващ репортер Николай Стайков получи заплахи за убийство през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупцията по високите етажи на съдебната система.

Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за тяхната работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, очевидно свързани с корупция и конфликт на интереси в проправителствените медии.

Делян Пеевски- олигархът, който беше най-яркото въплъщение на това анормално състояние, продаде своите медии, но влиянието му върху тях продължава да бъде проблемно.

Правителството разпределя финансиране от ЕС и публични финанси за медии при пълна липса на прозрачност, което насърчава бенефициентите да се отнасят по-безкритично към правителството в своите репортажи.

Европа и Америките продължават да бъдат континентите, където ситуацията с медийната свобода е най-благоприятна.

Америките обаче са на първо място по увеличаване на регионалните нарушения (с 2,5 процента). В Европа пък е отчетено значително влошаване на показателя „Злоупотреби“.

Актовете на насилие срещу журналисти са се увеличили над два пъти в Европейския съюз и на Балканите, при ръст от 17 на сто в световен мащаб. Атаките и произволните арести са нараснали в Германия (която отстъпва с две места и вече е 13-а), Франция (на 34-о място), Полша (64-а, спад от две места), Гърция (70-а, минус пет места), Сърбия (93-а) и България (112-а, спад с едно място), отбелязват от „Репортери без граници“.

Тазгодишната класация ще бъде представена официално на пресконференция в Париж в 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време) с участието на американския политолог Франсис Фукуяма и лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

- реклама -