България чака разрешение от ЕК, за да включи тръба с газ от „Турски поток“, която да минава през страната ни – ВИДЕО

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция.

„Казах им, че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси всъщност целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина.

Газопроводът „Турски поток“ замени „Южен поток“, който трябваше да доставя газ директно за България по дъното на Черно море.

На 7 май руската „Газпром“ започна строителството на морския участък на проекта, който ще минава по дъното на Черно море и ще излиза в европейската част на Турция, продължавайки към Гърция.

Дължината на морската му част е около 910 км, а сухопътната – 180 км.

Общо за момента се планират да бъдат изградени две отсечки всяка с капацитет по 15,7 милиарда куб.м.

Първата тръба ще доставя директно „синьото гориво“ от Русия за Турция, което ще направи излишна доставката му през Украйна и България. Предвижда се тя да бъде построена през 2019 г. С това Русия ще прекрои газовата карта на Балканите.

В същото време Москва планира и втората отсечка от „Турски поток“. За момента се смята, че тя ще отиде директно за Турция, а от там природният газ ще влезе в Европа или през България, или през Турция. Шансовете на България да получи тези 15,7 милиарда куб.м. газ значително се увеличиха през последните месеци. Страната ни получи косвена подкрепа от Сърбия, Унгария и австрийския гигант ОМВ, които поискаха газопроводът да минава пред нашата страна.

В същото време все още съществува минимална възможност тази втора отсечка от 15,7 милиарда куб.м. газ да завие към българския бряг на Черно море, но затова са нужни преговори и съгласието на ЕК, за което говори и премиерът Бойко Борисов, добавя репортерът на БГНЕС.

- реклама -