съд обвинение военна прокуратура Николай Ненчев апартамента

България няма да участва в батальоните на НАТО в Полша и Прибалтика

България няма да участва в батальоните на НАТО в Полша и прибалтийските държави.

Това заяви пред БНР министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му, за момента не се предвижда български военни да участват в т. нар. предно разполагане на 4 батальона сили на НАТО в Полша и Балтийските републики.

„Не се предвижда, ако ме питате за предното разполагане. Не е коментиран този въпрос и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма. Там водеща роля имат така наречените рамкови държави, които поемат своята отговорност, а що се касае до Черноморския регион не само генералният секретар, но и редица други колеги изразиха своето безпокойство по отношение на Черноморския регион и липсата на баланси там”.

Военният министър допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море. Темата обаче тепърва ще бъде обсъждана през октомври на срещата на военните министри.

„По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в екваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип”.

Едно от решенията на срещата на върха на НАТО във Варшава е през октомври да бъде обсъдено как Алиансът да засили присъствието си по въздух и море в района на Черно море.

„Не е имало критики по отношение на нашата позиция относно заплахите от изток, която е изключително балансирана, с оглед на възможностите, с които разполагаме“.

Нашите колеги проявяват изключително голямо разбиране, каза още министър Ненчев. И допълни, че България е дошла на форума „с особено самочувствие“: „изпълнихме решенията от Уелс, бяхме вече взели решение за повишаване на бюджета, имахме приети и утвърдени програма и план за развитие на отбранителните способности, както и проекти за модернизация на Българската армия, така че ние бяхме една от държавите-членки, които отчетоха изключително голям напредък, включително и по Плана за готовност за действие“.

Министрите на отбраната на срещата на върха на НАТО във Варшава

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви вчера решението за разширяване на военното присъствие в източната част на алианса с четирите батальона в Полша, Естония, Латвия и Литва на ротационен принцип.

Канада ще бъде рамковата нация за Латвия, Германия ще води батальона в Литва, Великобритания – в Естония, а САЩ ще бъдат рамкова нация за този в Полша.

Румъния поиска повече сили на НАТО в Черно море

По-рано днес Букурещ настоя за засилване присъствието на силите на Северноатлантическия алианс в Черно море. Според президента на Румъния Клаус Йоханис е необходимо да се изгради по-силна отбрана и отчетливо присъствие на НАТО на източния фланг.

Какво предстои днес

Вторият ден от Срещата във Варшава продължава с обсъждане на операциите на Алианса в Афганистан и усилията за подпомагане на Украйна.

В рамките на форума министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в заседание във формат министри на отбраната от НАТО със страните-партньори от Инициативата за повишаване на оперативната съвместимост.

- реклама -