Масло

Българите ядат най-скъпите масло и кашкавал в ЕС

Българите ядат най-скъпите масло и кашкавал в целия Европейски съюз. Цените на маслото у нас са с близо 90% по-високи от средноевропейските в ЕС. Това сочи бюлетинът за ноември на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), цитиран от „Телеграф“. 

При кашкавала цените у нас са почти двойни спрямо средните в останалата част на ЕС. Същевременно суровината – суровото мляко, у нас е най-евтина. Тенденцията е от години, като ножицата все повече се разширява.

Цени

Цената на едро за 100 грама масло у нас е 2,33 лева за ноември. За сравнение в ЕС това количество от млечния продукт струва 1,24 лева. На годишна база цените у нас са скочили много повече, отколкото европейските. Маслото в България е поскъпнало с 37,3%, докато в останалите европейски страни увеличението е с 21,1%. За последния месец в Европа дори има поевтиняване със 7,4%, докато поскъпването у нас продължава – цената на маслото е с още 5,8% нагоре. Подобна е картината и при кашкавала. У нас кило кашкавал „Витоша“ на едро е 17,81 лева.

Подобен продукт – сирене чедър, в ЕС струва средно само 9,21 лева. Само за последния месец кашкавалът у нас е поскъпнал с 3,2%, а за година е прибавил цели 45,4% към цената си. В останалите европейски страни поскъпването на месечна база е с 0,4%, а на годишна – с 42,2%.

Суровина

Същевременно суровото мляко у нас е с най-ниска цена. В България литър от суровината струва 92 ст. към октомври. А в половината страни от ЕС цената е над лев. Разликата в цените може да се види и в магазините у нас. Вече трудно се намира кашкавал под 35 лева. Този на промоция излиза 30 лева за кило, докато вносният е 24 лева, и то без никакви отстъпки.

- реклама -