българите, Австралия, Нова Зеландия, гласуване, избори, балотаж

Вотът в чужбина протича нормално, но избирателната активност е ниска

Още снощи в 20.00 часа българско време започна гласуването за втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България в чужбина. Избирателната секция в Крайстчърч, Нова Зеландия отвори врати за сънародниците ни, които желаят да упражнят правото си на глас.

Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия.

Пред bTV представители на СИК в Австралия и Нова Зеландия споделиха, че гласуването протича нормално с изключение на факта, че до там бюлетини за балотажа не са пристигнали.

„Печатаме си ги сами“, казаха хората в отговор на въпрос как се гласува.

Избирателната активност обаче е значително по-ниска спрямо първия тур на вота, когато имаше и парламентарни избори.

След решение на ЦИК от днес, бюлетините за секцията в Нова Зеландия, както и за две от секциите в Австралия – Аделаида, Бризбън, и за секцията в Сейнт Луис, щата Мисури, в САЩ, ще бъдат разпечатани на място поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния. За целта от ЦИК им бе изпратен по електронен път специален образец.

В Обединеното кралство първият кръг на изборите за народни представители и президент протече спокойно, при активност съвсем малко по-ниска от изборите през юли. На 14 ноември имаше известно объркване с адресите на някои секции в Лондон, но сега, при вече отигран един кръг, очакванията са да няма проблеми от такъв характер.

Избирателните секции във Великобритания ще отварят врати в 9.00 часа сутринта българско време, поради часовата разлика, и трябва да затворят 22.00 часа също българко време, ако в някои от тях не се наложи удължаване на изборния ден.

Прогнозата е за сравнително хубаво време за сезона, както бе и на първия тур.

В Съединените Щати на балотажа се гласува в същите 55 секции, на които се гласуваше на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 може да се гласува с машинa – в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата – Сейнт Луис ще се гласува с бюлетини разпечатани на място.

До разпечатването на бюлетини на място се стигна според ЦИК “поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния.

На втория тур на изборите за президент и вицепрезидент българските граждани могат да гласуват в различни краища на света в 749 секции в 68 държави– от Осака в Япония и Сингапур до Сан Франциско в САЩ, от Трьомсьо в Норвегия до Абуджа в Нигерия. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити във Великобритания – 132 секции, Турция – 126, Германия – 82,  Испания – 69, САЩ – 55 секции, Гърция – 26.

- реклама -