17% от българите признават, че са давали подкуп

17 на сто от домакинствата у нас са плащали подкупи при ползването на обществени услуги през последната година. Това стана ясно от доклад на „Трансперънси интернешънъл“, озаглавен „Хората и корупцията: Европа и Централна Азия“.

Според документа правителствата в Европа и Централна Азия не се справят с корупцията. България е на 28-о място в таблицата, начело на която са страните, които се възприемат като най-малко корумпирани (Германия, Швеция и Швейцария). На последно място в списъка като най-корумпирани страни са Русия, Сърбия и Украйна. Лидерът по корупция сред страните от ЕС е Румъния, в която подкупи са плащали 29 на сто, съобщи БТА.

Не подаваме сигнали за корупция, но сме най-недоволни

България е в групата на страните, в които най-малко хора смятат за приемливо да подадат сигнал за корупция. В България, Литва, Унгария и Хърватия само около 15 на сто от анкетираните смятат това за приемливо, докато при португалците процентът е 78 на сто.

Освен това българите са в групата на най-недоволните (с 54 на сто) от усилията на правителството за борба с корупцията. 41 на сто от българите са уверени и че депутатите са корумпирани.

 

Корупцията е една от многото причини за засилващата се подкрепа за популистките и националистическите движения в Европа и Централна Азия – както заради неуспеха на правителствата да се справят с нея, така и заради съучастничеството им в корупционни или клиентелистки схеми, подчертава организацията на сайта си.

Според доклада, базиращ се на информация, получена от близо 60 000 граждани на 42 страни, всеки трети гражданин на региона смята корупцията за един от големите проблеми. Българите са в групата на изпитващите най-силни опасения, като 36 на сто от тях казват, че  корупцията е сред трите основни проблема на страната им.

 

- реклама -