Българите пътуват все по-често и стават по-взискателни

Българите все по-отрано резервират пътуванията си през годината и стават все по-взискателни към предлаганата туристическа услуга, посочват туроператорите.

Увеличават се пътуванията през почивните дни, като интерес има към ваканции и пътешествия, както в страната, така и в чужбина.  Виждат се конкретни опити Турция да се възстанови като лидер у нас на пазара на летни почивки, подобни усилия се виждат и от Египет.

Според Байко Байков – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, българските туристи са изключително информирани. Предпочитанията за ваканция през тази година е предимно по Средиземноморието – Гърция, Италия и Испания:

„И няколко не толкова познати – като Хърватия. Турция се опитва да се възстанови като лидер на нашия пазар, в тази посока забелязваме доста сериозна активност и по отношение на Египет и други.“

Ранните записвания дават отстъпки в цената от 10 -15 на сто.

Краят на февруари  е най-близкият срок, в който се изчерпват голяма част от тези промоции. Успокояващо е, че до края на март могат да се намерят предложения макар и с по-малка отстъпка в цената, а някои фирми дори удължават този срок.

Гърция е лидер по отношение на най-изгодните почивки извън страната, освен Турция, каза още Байков.

Българинът свикна да пътува, знае какво търси и какво иска, посочва и Илиана Пешлова от един от утвърдените на пазара туроператори:

По отношение на ваканциите вътре в страната ол инклузивът или всичко включено в цената, не е предпочитан от българските туристи, посочи Байко Байков.

Ниско тарифните авиокомпаниите в голяма степен насърчават пътуванията, както на изходящия, така и на входящия туризъм и правят офертите по-привлекателни. Необходимо е страната ни да се рекламира по-засилено и да направи туристическите си услуги по-добре видими в Интернет, подчертават туроператорите.

- реклама -