социологически данни

Българите не очакват предсрочни избори

Само 20% от българите вярват, че може да се стигне до оставка на правителството на Бойко Борисов и предсрочни парламентарни избори. Това показват дани от изследване на социологическата агенция „Екзакта рисърч“, според което тройно повече хора са изразили очакване, че кабинетът ще остане на власт до края на мандата си – 58% от анкетираните. 

Очаквания за предсрочни избори имат основно симпатизантите на ДПС, „Атака” и БСП.
Над 90 на сто от привържениците на ГЕРБ са убедени, че втория мандат на настощия кабинет ще бъде пълен.

f2
сн. Exacta Research Group
ГЕРБ остава водеща политическа сила с подкрепата на 26.5 % от избирателите. БСП начело с новия лидер Корнелия Нинова се нареждат втори с 15,4 %. Реформаторският блок е на трето място с 5,6 на сто и запазва без значими промени електоралния си дял от последната година. Същото важи и за Патриотичния фронт, за които в момента биха гласували 4,5% от избирателите.
АБВ има 2,6 на сто електорална тежест и през последната година поддържа стойности в рамките на около 3 процента. Това би им гарантирало представителство и в следващ парламент, смятат от „Екзакта“. Подкрепата към „Атака“ обаче продължава да спада и в края на май достига до 1,5%. След учредяването на ДОСТ се регистрира леко свиване на електората на ДПС на 5.4 на сто. Масово обаче избирателите от турски произход са предпочели да премълчат за кой ще гласуват, с аргумента, че все още се ориентират в политическата обстановка след отцепването на Лютви Местан и хората му.
- реклама -
error: Съдържанието е защитено