Българите могат да гласуват в 60 държави, в 389 СИК ще се гласува и за ЕП и НС

Българите могат да гласуват в 60 държави, в 389 СИК ще се гласува и за ЕП и НС. В около 245 секции ще има машинно гласуване по предварителни данни.

Ще се гласува в 60 държави,

в 769 Секционни избирателни комисии в чужбина. От тях в 389 ще се гласува и за Европейски парламент и за Народно събрание, стана ясно от традиционния брифинг на ЦИК във вторник. А в останалите само за парламент.

Днес започват консултациите с

партиите в ЦИК за съставите на СИК извън страната. Един от членовете трябва да е представител на Външно министерство. Регистрирани са шестима наблюдатели.

„Oбсъждаме и може би

ще определим броя на комисииите извън страната, в които ще има машинно гласуване. По предварителни данни те са около 245“, обясни Матева.

„До 25 май избирателите,

които имат регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и искат да гласуват на изборите на 9 юни по този настоящ адрес могат да подадат заявление за това в общинската администрация. До 25 май изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна кутия, която позволява граждани да бъдат обслужени от подвижна СИК“, заявиха още от Комисията.

Всеки може да провери кои

са кандидатите за народни представители, както и кои партии и коалиции са ги издигнали. В комисията по досиетата са представени данни за всички регистрирани кандидати.

147 от кандидатите са родени преди 1973 година.

Вече има демо версия на 195 машини с реалните имена на партии и кандидати.

- реклама -