Франция

Българите от Ухан пристигнаха във Франция, Борисов благодари на президента Макрон

Двете българки, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан пристигнаха във Франция с френски самолет в рамките на общоевропейска операция. Tова съобщиха от МВнР.

Самолетът се приземи на летище в град Истр, Южна Франция в 15:32 часа, българско време. На борда на самолета има 251 пътници от десетки националности.

Създадена е организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина 14 дни.

Военно-транспортният самолет „Спартан“ трябва да излети за България, около 17 часа българско време.

Бойко Борисов изпрати писмо до президента на Френската република Еманюел Макрон.

В него от името на българското правителство и от свое име изразява огромна признателност за съдействието, което Франция оказа за извеждането на българските граждани от град Ухан, Китай, на борда на френския самолет.

„Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави“, изтъква още премиерът Борисов в писмото си до френския президент Макрон.

Oт своя страна Екатерина Захариева благодари на външния министър на Франция за подкрепата с извеждането на българите от Ухан.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай. Общоевропейската операция по улесняване на гражданите на съответните държави, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от френските власти в сътрудничество с властите на Китай.

- реклама -