онлайн магазини операция Афродита Интерпол

Българите харчат повече за алкохол, по-малко за дрехи в пика на коронакризата

Българите са харчили повече за алкохол и цигари в пика на кризата заради коронавируса, показват данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на тази година, цитирани от в.“Труд“.

Средно на човек разходите за алкохол и цигари нарастват от 61 на 65 лева или с 6,5 на сто спрямо същия период на миналата година.

В същото време сме икономисали от покупката на дрехи и обувки, като сме свили харчовете за тези стоки с 27,5 на сто за година.

Сметките ни за ток, вода и отопление също са се повишили по време на извънредното положение. Средно на човек за жилището сме давали по 240 лева, при 217 лева по същото време миналата година. Повече пари сме заделяли и за храна и безалкохолни – по 452 лева на човек и за данъци и осигуровки – по 210 лева.

Работата от вкъщи обаче е довела до намаляване на разходите за транспорт със 7,7 на сто спрямо година по-рано. Затварянето на заведенията и театрите пък е свило драстично харчовете ни за свободно време, културен отдих и образование, които намаляват от 57 на 32 лв. или с близо 44 на сто.

Затова и общият разход на лице от домакинство през второто тримесечие на 2020 г. е 1384 лв. и намалява с 1,3% спрямо същото тримесечие на 2019 година. Най-голям дял заемат разходите за храна и безалкохолни напитки – над една трета от всички, следват тези за сметки и обзавеждане – 17,3% и данъци и социални осигуровки – 15,1%.

По време на кризата обаче доходите ни са повишили на годишна база с близо 10%, показват още данните на НСИ.

Общият доход средно на лице от домакинство нараства през периода април – юни 2020 година с 9,7% спрямо същото тримесечие на 2019 г., достигайки 1698 лева.

източник: Труд

- реклама -