Българинът Ясен Тодоров спечели голямата награда във фотоконкурса на National Geographic за 2018

Jassen Photography, Facebook

Със спираща дъха снимка, заснета високо над калифорнийската пустиня, българският пилот Ясен Тодоров грабна голямата награда в може би най-престижният фотоконкурс в света – този на National Geographic. За това щастливият победител съобщи във Фейсбук.

Ясен Тодоров прелитал често над пустинята Мохаве в Южна Калифорния с малкия си самолет 1976 Piper Warrior. В един горещ ден, близо до Епъл Вали, Ясен Тодоров се оказва над огромна площ – гробище за автомобили Volkswagen, разположено до Southern California Logistics Airport. Точно тогава Ясен прави снимката, с която печели фотоконкурса на престижното списание за 2018 година.

Летището за логистика в Южна Калифорния, известно още като Victorville Airport, се използва за склад на пенсионирани самолети, които се използват са скрап или части. След „дизеловия скандал“ през 2015 година, когато 160 000 автомобила Фолксваген в САЩ бяха изтеглени от употреба, огромният участък от земя, който е в непосредствена близост до летището, се  превръща в автомобилно гробище.

„Чрез заснемането на сцени като тази, надявам се, че всички ще станат по-съзнателни и по-загрижени за красивата ни планета“, казва Тодоров в публикацията на National Geographic, посветена на победителя.

Списанието разказва за българина, че е цигулар по професия. Започва да лети в началото на 2000-те, в крайна сметка става инструктор по летене и тогава се запалва страстта му към заснемането на света от високо. Летенето, комуникацията с въздушния контрол и фотографирането е акт на жонглиране, който Тодоров усъвършенства през годините.

Снимка: Jassen Photography, Facebook

Това не са първите снимки на Ясен Тодоров, които списанието публикува. Като активен член на фотографската общност на National Geographic, той казва, че ще продължи да снима и да споделя въздушните си фотографии с читателите на любимото си списание.