протест българин миланска скала

Българинът, протестирал на покрива на Миланската скала вече е в психиатрия

Българинът, свален от покрива на Миланската скала, се обяви за „убеден берлусконианец“ и доброволно постъпи в психиатрична клиника.

Това разкриха източници от италианските органи на реда, пожелали анонимност.

В събота 51-годишният Мартин Адвински прекара седем часа на покрива, където опъна големи транспаранти с лозунгите: „Председателят Берлускони беше видял правилно“, „Референдум – категорично не“, „Свобода и демокрация“ и „Италианско правосъдие равно на злоупотреба с власт“.

Той сам се обадил на карабинерите, които успяха да го свалят от ръба на покрива.

Остава загадка как е успял да се качи на покрива на световноизвестния оперен театър Ла Скала, който в Милано е сред обектите, поставени под режим на най-висока антитерористична заплаха. Според източниците разследването изключва българинът да проникнал в операта като зрител в петък и да е прекарал там нощта, преди да се качи на покрива в събота, в 8 часа сутринта.

Работи се по две хипотези.

Едната е, че той може да е използвал скелето, издигнато на странична външна стена на сградата.

Другата хипотеза е, че е имал на разположение монтирана на камион саморазгъваща се стълба от типа, използван за качване на мебели и друга тежка покъщнина по високите етажи.

До момента срещу него е повдигнато възможно най-лекото обвинение в нахлуване в недвижими имоти, което се наказва с максимум 2 години лишаване от свобода и глоба от 103 до 1032 евро, уточниха източниците.

Миналата година Адвински протестира срещу италианското правосъдие, като се качи на покрива на изоставена църква в центъра на град Мантуа, където прекара 9 часа.

- реклама -