труп, Хасково, строеж
снимка: Pixabay

Българинът, починал в арест в Германия, бил в психически нестабилно състояние

Органите на реда в Берлин разследват смъртта на 45-годишен българин след арест в страната. По време на задържането мъжът е припаднал и е откаран в болница. Според информация на германското издание „Тагесшпигел“ в лечебното заведение сънародникът ни е починал, а лекарите са открили пръст в гърлото и белите му дробове.

Всичко започва със сигнал от съседи на българина, който живее в Бранденбург. По думите им мъжът бил агресивен. Полицията проверява адреса, на който сънародникът ни се бил самонастанил. Той започнал на буйства, след което бил задържан. При ареста на 45-годишния Виталий Н. бил използван дори лютив спрей. Още при задържането мъжът припада, а полицията обяви, че белезниците му били разхлабени след инцидента. Повикали и линейка.

След пристигането му в берлинска болница, мъжът починал, а лекарите констатирали хипоксично увреждане. То възниква обикновено при дълготрайна липса на кислород. Според „Тагесшпигел“ лекарският доклад сочи неестествена смърт.

Инцидентът повдигна сериозна дискусия в Германия. От една страна партията на левите в регионалния парламент в Бранденбург иска да повдигне въпроса пред вътрешната комисия заради разминаванията между полицейския и лекарския доклади.

Очаква се аутопсията да даде категорични отговори на въпроса имало ли е полицейско насилие. Доклад сочи, че българинът бил в психически нестабилно състояние по време на ареста. Не е уточнено обаче дали това е било временно състояние, или дълготрайно е имал подобни проблеми.

- реклама -